Nyttiga(re) bullar ;)
På begären ett nyttigare bullrecept:
¨
Knepet är att byta ut del av fettet mot mager kvarg. Det gör bullarna betydligt lättare än vanligt. Sen kan man göra bullarna extra saftiga genom att riva ner mandelmassa i fyllningen. |
Före:

Vanliga kanelbullar
Näringsinnehåll per bulle:
Energi: 133 kcal
Fett: 4,7 g
Protein: 2 g
Kolhydrat: 20 g
24 st
25 g jäst
2,5 dl standardmjölk
75 g smör
1 dl socker
ca 7 dl vetemjöl (gärna vetemjöl special)
1 tsk stött kardemumma
Fyllning:
50g mjukt smör
1,5-2 msk kanel
3/4 dl socker
Garnering:
1 uppvispat ägg
Pärlsocker
Efter:

Tastelines lättare kanelbullar
Näringsinnehåll per portion:
Energi: 110 kcal
Fett: 2,2 g
Protein: 2,6 g
Kolhydrat: 19 g
24 st
25 g jäst
2,5 dl minimjölk
0,25 dl flytande margarin
0,5 dl kesella 1%
1 dl socker
ca 7 dl vetemjöl
1 tsk stött kardemumma
Fyllning
100 g mandelmassa
1,5- 2 msk kanel
1 tsk flytande margarin
Garnering:
1 uppvispat ägg
Pärlsocker
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225-250 grader.
2. Värm mjölk och margarin fingervarmt och blanda i kesella. Smula i jästen och rör tills den löst sig i degvätskan. Tillsätt socker och sedan mjöl, lite i taget. Arbeta degen tills den känns smidig och släpper kanterna.
3. Jäs degen under bakduk i ca 30 minuter.
4. Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Kavla ut degen till en avlång kaka. Pensla kakan med ca 1 tsk flytande margarin. Tag 100 g mandelmassa och riv det grovt över kakan och pudra över kanel.
5. Rulla ihop kakan och dela den i ca 24 st delar. Lägg dem i bullformar och låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen 5-8 minuter.'
Recepter är från Tasteline..